18 Αυγ 2016

Ο Joseph Stiglitz για την Ελλάδα...

18.8.16

Στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Quartz" φιλοξενήθηκε στις 16/8/2016 η συνέντευξη που έδωσε στον ρεπόρτερ Matt Phillips ο διάσημος και νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz. Αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που άπτονται της οικονομίας εν γένει. Παρακάτω όμως, παραθέτουμε το τμήμα εκείνο της συνέντευξης που αφορά στην Ελλάδα:

αντί ο Schäuble και οι όμοιοί του να κάνουν πιο αναλυτική δουλειά λέγοντας, 'Πού ήταν η αποτυχία και φτάσαμε ως εδώ;' πάνε πίσω στις προκαταλήψεις τους, στα λάθος μοντέλα και χειροτερεύουν το κακό.

Ερώτηση Matt Phillips: "Ποια είναι η επιθυμία του Wolfgang Schäuble και των υπόλοιπων ομοίων του σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Έχουν χάσει (εννοεί τους Έλληνες) το 25% του ΑΕΠ τους. Έχουν μείνει πίσω στο πρωτογενές πλεόνασμα. Απλώς φαίνεται σχεδόν τιμωρητική η στάση τους (εννοεί τον Schäuble και τους άλλους) σε αυτό το σημείο."

Απάντηση Joseph Stiglitz: "Νομίζω ότι αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Είναι εν μέρει τιμωρητική. Φαντάζει σχεδόν να λένε 'έχουμε κάνει λάθος που δεχτήκαμε την Ελλάδα [στη ζώνη του ευρώ], ας απαλλαγούμε από αυτήν'. Η διάγνωση της Γερμανίας είναι ότι (οι Έλληνες) χρειάζονται περισσότερα μέτρα λιτότητας, ενώ στην πραγματικότητα, η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα πριν από την κρίση, και χαμηλό δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Έτσι, η εντελώς λανθασμένη διάγνωση, δεν είναι καλη για την επιστήμη. Και αντί να κάνουν πιο αναλυτική δουλειά λέγοντας, 'Πού ήταν η αποτυχία και φτάσαμε ως εδώ;' πάνε πίσω στις προκαταλήψεις τους, στα λάθος μοντέλα και χειροτερεύουν το κακό.

Μετάφραση από το: "Quartz"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκρτολογήστε το σχόλιό σας εδώ...

"Γνώση" . Από το Blogger.

 

© 2013 Γνώση - Home. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top